Μια πρωτοβουλία των Ιχθείς Babyswimming Thessaloniki

Μαθαίνω να φροντίζω τον εαυτό μου, μαθαίνω να φροντίζω το παιδί μου

Φεβρουάριος 2017- Ιούνιος 2017

Στόχος αυτού του βιωματικού σεμιναρίου είναι να εφοδιάσει τους γονείς με τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να αναθρέψουμε τα παιδιά τους με τρόπο που θα προάγει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της αυτονομίας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, του κοινωνικού ενδιαφέροντος και της χρησιμότητάς τους στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό επιτυγχάνεται όχι με αυταρχικό ή υποχωρητικό τρόπο, αλλά με την καλλιέργεια των έμφυτων θετικών στοιχείων που έχει κάθε άτομο. Η σχέση γονέα – παιδιού είναι καταλυτική και οι  δεξιότητες αυτές βοηθούν στη δημιουργία μιας ουσιαστικής και αρμονικής σχέσης.

Η επιτυχία του βιωματικού ψυχο-εκπαιδευτικού σεμιναρίου οφείλεται κυρίως στο ότι δεν αρκείται στο να μεταδώσει μόνο κάποιες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και να θέσει γερές βάσεις πρακτικής μάθησης, που θα φέρουν άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας. Προς το σκοπό αυτό, το σεμινάριο είναι βιωματικό και εκτός από διαλέξεις μικρού μήκους, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε πρακτικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων (role playing), συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών.

Οι πέντε άξονες που αναπτύσσονται είναι οι εξής:

  • Πως να διευκολύνω το παιδί μου να λύνει τα προβλήματά του αποτελεσματικά, χωρίς να γίνομαι παρεμβατικός.
  • Πως να διεκδικώ τις ανάγκες μου όταν παρεμποδίζονται από την συμπεριφορά του παιδιού μου, χωρίς να διακινδυνεύω την σχέση μου μαζί του.
  • Πως να δημιουργήσω μια ουσιαστική και αρμονική σχέση με το παιδί μου και πως να προλαβαίνω πιθανές συγκρούσεις με τις δεξιότητες πρόληψης.
  • Πως να διευθετώ τις συγκρούσεις αναγκών, όταν προκύπτουν, με ισότιμο και δημοκρατικό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι.
  • Πως να χειρίζομαι τις συγκρούσεις αξιών με σεβασμό και ευαισθησία.

10 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Θεματολογία:

23 Φεβρουαρίου 2017

«Ο μύθος του τέλειου γονιού»: Διερεύνηση των γονεϊκών ρόλων & προτύπων, αναγνώριση κοινωνικών στερεοτύπων και προσδοκιών.
Είμαι καλός γονέας; Ποιο είναι το σωστό; Ποιο είναι το λάθος; Στην πρώτη μας συνάντηση θα εστιάσουμε στον τρόπο με τον οποίο τα στερεότυπα που «κουβαλάμε» σχετικά με το πώς πρέπει να είναι ο γονιός, εμποδίζουν τη δημιουργία μιας ισότιμης σχέσης με το παιδί.
Παράλληλα θα συζητήσουμε και θα πειραματιστούμε πάνω στα διάφορα «γονεϊκά στυλ» και τα χαρακτηριστικά τους.

2 Mαρτίου 2017

Στάδια ανάπτυξης των παιδιών.
Οι ανάγκες των παιδιών μας – Οι ανάγκες μας ως γονείς
Το παιδί μου τσιρίζει όλη μέρα… Είναι φυσιολογικό;
Σε αυτή την συνάντηση θα διερευνήσουμε τα χαρακτηριστικά της σωματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού. Στόχος είναι να κατανοήσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες που αναδύονται σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, καθώς και να βιώσουμε πόσο διαφορετικό και μοναδικό είναι το πλάσμα που φέραμε στον κόσμο. Επίσης, θα ξεκινήσουμε το ταξίδι γνωριμίας με τον εαυτό μας ως γονείς και ως ολότητες, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τις ψυχικές και σωματικές ατομικές μας ανάγκες. Στην συνέχεια, θα εξερευνήσουμε πως αυτές οι ανάγκες αλληλεπιδρούν και μπορούν να πορευτούν αρμονικά με τις ανάγκες των παιδιών μας.

16 Μαρτίου 2017

Εμπόδια στην Επικοινωνία.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.
-Τι κάνουμε λάθος και δε συνεννοούμαστε;
Ποια είναι τα συνήθη εμπόδια στην επικοινωνία γενικά αλλά και στην επικοινωνία με το παιδί ειδικά; Π.χ. γιατί επανέρχεται ξανά και ξανά το ίδιο θέμα ενώ το έχουμε συζητήσει πολλές φορές; Θα εστιάσουμε σε βιωματικές ασκήσεις (πχ. role-playing)που θα βοηθήσουν στην βαθύτερη κατανόηση αυτών των εμποδίων και θα διερευνήσουμε τις διαθέσιμες λύσεις.

30 Μαρτίου 2017

H Επικοινωνία στην οικογένεια:
« Μ’ακούς; Δεν μ’ ακούς;». Η σημασία της ενεργητικής ακρόασης και της επαφής με το παιδί και τον εαυτό μας.
-Σου μιλάω, γιατί δεν μ ’ακούς, γιατί δεν με καταλαβαίνεις;;
Σε αυτή τη συνάντηση θα ασχοληθούμε με τις ποιότητες που χαρακτηρίζουν την καλή επικοινωνία και το διάλογο με το παιδί.
Θα εξασκηθούμε στην τεχνική της Eνεργητικής Aκοής ως ένα εργαλείο για πιο αποτελεσματική επικοινωνία. Επίσης θα εξερευνήσουμε την σημασία του αγγίγματος ως μια βασική μορφή επαφής με τα βρέφη και τα παιδιά μας.

6 Απριλίου 2017

Διερεύνηση Μοτίβων στην Συζυγική Σχέση του σήμερα:
Στήριξη & Συντροφικότητα – Δέσμευση & Αυτονομία
-Ποιος θα κρατήσει σήμερα το παιδί? Γιατί πάλι εγώ?
-Πότε θα βγω λίγο χρόνο και για μένα; Για εμάς;
Σ΄ αυτή την συνάντηση θα αφήσουμε για λίγο απ’ έξω τα παιδιά και θα ασχοληθούμε με την ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στους συζύγους. Θα διερευνήσουμε την σημαντικότητα του να στηρίζω και να στηρίζομαι από τον/ην σύντροφό μου και τι χρειάζεται να αλλάξουμε στην σχέση μαζί του/της, ώστε να είμαστε και οι δυο ικανοποιημένοι γονείς που βιώνουμε την ουσιαστική συνάντηση και την δημιουργική συνύπαρξη.

27 Απριλίου 2017

Το Ουράνιο Τόξο των Συναισθημάτων:
Θυμός, Λύπη, Χαρά, Φόβος : Ενισχύοντας την συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού
-Αποδέχομαι και μιλάω για όλα! Και τα κακά και τα καλά!!
Το παιδί μου φοβάται, κλαίει τι να κάνω; Φοβάμαι, κλαίω, τι θα πω στο παιδί μου; Κάνει να με δει έτσι;
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητά να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας καθώς και να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων. Στη συνάντηση αυτή, θα εξερευνήσουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να ενισχύσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών μας. Θα μάθουμε, επίσης, ότι όλα τα συναισθήματα μας είναι αποδεκτά και σημαντικά καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο θα δίνουμε χώρο στα παιδιά μας να τα εκφράζουν.

11 Μαΐου 2017

Πώς διαχειριζόμαστε την επιθετικότητα ή την απόσυρση του παιδιού;
-Σταμάτα να θυμώνεις, να χτυπάς!
Ο θυμός είναι από τα πιο δύσκολα συναισθήματα για να τα χειριστούμε. Τι κάνουμε όταν τα παιδιά θυμώνουν και εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές; Τι κάνουμε όταν εμείς σαν γονείς θυμώνουμε μαζί τους; Σε αυτή τη συνάντηση, θα εξερευνήσουμε σε βάθος το συναίσθημα του θυμού και θα προσπαθήσουμε να βρούμε πιο λειτουργικούς τρόπους έκφρασης και διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών και των γονέων.

25 Μαΐου 2017

Τι σημαίνει «βάζω όρια στο παιδί μου»;
-Θέλω να δω τηλεόραση, να παίξω στο ίντερνετ, να φάω…θέλω κι άλλο…κι άλλο….κι άλλο….!!
Η οριοθέτηση στη συμπεριφορά των παιδιών είναι πολύ σημαντική για την ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Τι σημαίνει όμως οριοθέτηση; Σημαίνει απαγόρευση ή πειθαρχία; Ή μήπως οριοθέτηση σημαίνει συνεργασία μεταξύ γονιού και παιδιού; Σε αυτή τη συνάντηση θα ανακαλύψουμε την πολύτιμη αξία του «ορίου», και θα σχολιάσουμε τρόπους για μια οριοθετημένη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού. Τέλος, μέσα από διάφορες βιωματικές τεχνικές θα εξασκηθούμε στο πώς να θέτουμε αυτό το «όριο στην επαφή».

8 Ιουνίου 2017

Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών
-Μαμά, μπαμπά, δεν τα πήγα σήμερα καλά στην προπόνηση…
-Το σημαντικό είναι ότι προσπάθησες, αυτό αρκεί!
Πώς να ενθαρρύνω το παιδί μου και να καλλιεργήσω την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή του; Η ενθάρρυνση είναι η διαδικασία με την οποία συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα θετικά σημεία των παιδιών και τα βοηθάει να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους! Σε αυτή τη συνάντηση θα εξερευνήσουμε τρόπους ώστε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας, μέσα από βιωματικές ασκήσεις.

15 Ιουνίου 2017

Κλείσιμο- αφομοίωση του υλικού
Και τώρα που τελειώνει…τι έμεινε;
Η τελευταία συνάντηση θα αφιερωθεί στη συζήτηση και την πρακτική εφαρμογή των όσων έχουν αναλυθεί στις προηγούμενες συναντήσεις. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα φέρουν προς συζήτηση θέματα που τους απασχολούν, καθώς και αυτά που έχουν προκύψει. τέλος, μετά από μία σύντομη ανακεφαλαίωση, θα δούμε τι αποκόμισαν οι συμμετέχοντες από τον κύκλο των συναντήσεων και τι θα ήθελαν να διερευνηθεί περισσότερο.

Κουτούση Καλλιόπη, ΒΑ (Hons) Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος του Βritish Psychological Society (BPS)

Ημέρα:  Κάθε 2η Πέμπτη του μήνα

Ώρα: 5:30μμ.-7:30μμ.

Κόστος: 150 ευρώ (15 ευρώ το βιωματικό σεμινάριο- με δυνατότητα αποπληρωμής σε 3 ισόποσες δόσεις)

Τόπος: Gestalt Foundation, Μητροπόλεως 109

Προσέλευση: Minimum 5 άτομα  & maximum 12 άτομα

Πληροφορίες: Τηλ. 6946240235 & Email: neosgon@gmail.com

Δυστυχώς τα μικρά μας ψαράκια δε γίνεται να παρευρεθούν όσο κι αν το θέλουμε! Η σημαντική γνώση που θα λάβετε, απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση! Άλλωστε, όλο αυτό γίνεται για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και κατ επέκταση, τα παιδιά μας.

© Copyright - Ομάδα Κολύμβησης Ιχθύς - Baby Swimming Thessaloniki - H βρεφική κολύμβηση στη Θεσσαλονίκη! Εξειδικευμένα κολυμβητικά προγράμματα baby swimming, aqua yoga για εγκύους, ακαδημίες κολύμβησης για παιδιά, προαγωνιστική κολύμβηση και προγράμματα κολύμβησης για ενήλικες όπως aqua functional, aqua zumba και aqua aerobic!