Μια πρωτοβουλία των Ιχθείς Babyswimming Thessaloniki

Κύκλος ανοιχτών θεματικων ομιλιών:

Ένα Ταξίδι στον Κόσμο των Παιδιών της Προσχολικής Ηλικίας

Φεβρουάριος – Ιούνιος 2017

Αυτοτελείς Συναντήσεις

Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο σχολείο συναισθηματικής και κοινωνικής αγωγής που εκτίθεται το παιδί. Μελέτες στο χώρο της συναισθηματικής αγωγής, δείχνουν πως η γονεϊκή συμπεριφορά έχει βαθιά και διαρκή επίδραση στην ψυχοκοινωνική ζωή του παιδιού και αυτές οι επιδράσεις ξεκινούν από την κούνια.

Θεματολογία

24/2/2017

Τα Ψυχοκοινωνικά Στάδια Ανάπτυξης των Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας.
Σε αυτή την συνάντηση θα διερευνήσουμε τα χαρακτηριστικά της σωματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού. Θα συζητήσουμε για το τι περιμένουμε σε κάθε αναπτυξιακή φάση του παιδιού (πχ. πότε περιμένουμε να τρώει μόνος/η, πότε είναι έτοιμος/η να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, ως πότε θεωρούμε ότι μπορεί να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών), θα αναρωτηθούμε για τη δική μας στάση που βοηθά ή ενδεχομένως εμποδίζει τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και θα σκεφτούμε τι πιθανά σημαίνουν οι δυσκολίες ενός παιδιού σε αυτούς τους τομείς.
Όσα περισσότερα γνωρίζει ο γονέας για τα στάδια ανάπτυξης ενός παιδιού τόσο πιο καλά προετοιμασμένος είναι ώστε να αντιμετωπίσει κάθε αλλαγή ανάλογη της ηλικίας του παιδιού, να αποφύγει αδικαιολόγητες ανησυχίες, καθώς και να γνωρίζει τον τρόπο που θα πρέπει να πλησιάσει το παιδί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

24/3/2017

Όρια & Πειθαρχία: Το Πολυτιμότερο Δώρο μετά την Αγάπη σας.

Γιατί δυσκολεύομαι να βάλω όρια στο παιδί μου;
• Μήπως κάνω κάτι λάθος;
• Γιατί δεν με ακούει;
• Γιατί συνέχεια πρέπει να μαλώνουμε;
• Μήπως είμαι πολύ αυστηρός/η;
• Μήπως τον/την κακομαθαίνω;
• Ποιος είναι ο σωστός τρόπος διαπαιδαγώγησης;
Βασικός στόχος αυτής της ομιλίας είναι να διερευνήσουμε τα πιο βασικά θέματα που αντιμετωπίζουμε στην οριοθέτηση με τα παιδιά μας και να εξερευνήσουμε νέους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την μεταξύ μας σχέση. Η οριοθέτηση και η πειθαρχεία στη ζωή των παιδιών είναι ένα δύσκολο θέμα που προβληματίζει αρκετούς γονείς. Σε αυτή την ομιλία θα εξεταστούν ζητήματα όπως τα αίτια της ανυπακοής, οι επιπτώσεις της τιμωρίας, η αποτελεσματικότητα της πειθαρχίας, η σημασία της επικοινωνίας, της κατανόησης της θετικής ανάδρασης και του ήρεμου περιβάλλοντος στη θέσπιση των ορίων, καθώς και η μίμηση της συμπεριφοράς των γονιών. Επίσης, θα τονιστεί η συμβολή των ορίων στην ψυχική ισορροπία παιδιών και οι τρόποι για αποτελεσματική οριοθέτηση που οδηγούν στην αυτογνωσία και την αυτενέργεια.

21/4/2017

Ο Ρόλος της Γιαγιάς και του Παππού στην Ανατροφή των Παιδιών: Πολύτιμη βοήθεια ή αιτία συγκρούσεων;

Η σχέση των παππούδων με τα εγγόνια τους, είναι αναμφισβήτητα μοναδική! Ο ρόλος που είχαν η γιαγιά και ο παππούς στην οικογένεια ήταν πάντοτε σημαντικός, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες που όλο και περισσότεροι γονείς στηρίζονται στη βοήθειά τους για τη φροντίδα των παιδιών τους, ο ρόλος αυτός έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και προσοχή. Οι γονείς για πολλά χρόνια είχαν ανεξαρτητοποιηθεί και απολάμβαναν το ότι δε βασίζονταν στους γονείς τους. Ξαφνικά όμως, η παρουσία των παιδιών έρχεται και αλλάζει την κατάσταση επαναφέροντας και κάνοντας τη βοήθεια των γονιών τους (παππούδων πλέον) και πάλι αναγκαία!

Τι γίνεται όμως όταν οι γονείς παραπονιούνται για τα ανάμεικτα μηνύματα που παίρνουν τα παιδιά από τους παππούδες; Τι γίνεται όταν η αυξημένη συμμετοχή των παππούδων δημιουργεί επιπλοκές; Πώς μπορεί η σχέση γονιών – παιδιών, και παππούδων – εγγονών να επαναπροσδιοριστεί;

12/5/2017

Μεγαλώνοντας Παιδιά γεμάτα Αυτοεκτίμηση!

Πώς να ενθαρρύνω το παιδί μου για να καλλιεργήσει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή του; Η ενθάρρυνση είναι η διαδικασία με την οποία συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα θετικά σημεία των παιδιών και τα βοηθάει να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους. Σε αυτή τη συνάντηση θα εξερευνήσουμε τρόπους ώστε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας και να καλλιεργήσουμε την αυτοεκτίμηση, και την κοινωνική συνεργασία.

26/5/2017

«Μαμά φοβάμαι!» – Αντιμετωπίζοντας τους φόβους & τις φοβίες των παιδιών.

Οι φόβοι, μικροί ή μεγάλοι, είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής των παιδιών μας. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να κινητοποιήσει αλλά και να καθηλώσει τα παιδιά στην καθημερινότητά και στις δραστηριότητές τους. Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτούς τους φόβους; Πώς «γεννιέται» ένας φόβος; Πώς βοηθάμε τα παιδιά να τον αντιμετωπίσουν;
Σε αυτή την ομιλία θα κατανοήσουμε αρχικά τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους μαθαίνουμε να φοβόμαστε, τους παράγοντες που καθορίζουν την ένταση και την ποιότητα των παιδικών φόβων. Θα διερευνήσουμε επίσης το πώς εκδηλώνουν τα παιδιά τους φόβους τους και ποιο είναι οι συνηθέστεροι ανάλογα με την ηλικία, τις καταστάσεις όπου ο φόβος μεταπίπτει σε φοβία και φυσικά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους φόβους τους.

16/6/2017

Σεξουαλικότητα Προσχολικής Ηλικίας.

Στην ομιλία αυτή θα συζητηθεί τι είναι σεξουαλικότητα, σε ποιες ηλικίες και σε ποιες μορφές προκύπτει, τα συναισθήματα που μας προκαλεί, και πώς διαχειριζόμαστε καταστάσεις που προκύπτουν σχετικά με την σεξουαλικότητα των παιδιών. Συγκεκριμένα θα διερευνηθούν τα παρακάτω ερωτήματα:
Τι είναι σεξουαλικότητα;
Είναι φυσιολογικό να αυνανίζεται το παιδί;
Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται να μας βλέπει γυμνούς και να κοιμάται στο κρεβάτι μας;
Τι γίνεται όταν ξεκινάει να εξερευνά και τα σώματα άλλων;
Πώς να του μιλήσω για το σεξ; Σε ποια ηλικία;

30/6/2017

Τα Παιδιά μπροστά στο Πένθος και την Απώλεια.

Πώς μπορώ να μιλήσω στο παιδί μου για έναν θάνατο, έναν χωρισμό ή μια ασθένεια;
Η εμπειρία του θανάτου ή μιας απώλειες ενός κοντινού προσώπου είναι ιδιαίτερη επώδυνη τόσο για το παιδί, όσο και για τον ίδιο τον γονέα. Σε αυτή την ομιλία, θα παρουσιάσουμε τον τρόπο που κατανοούν τα παιδιά την έννοια του θανάτου και της απώλειας σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο. Θα συζητήσουμε επίσης με ποιον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε τα παιδιά μας στην διαδικασία του πένθους, έτσι ώστε να καταφέρουν να αποχαιρετήσουν αυτό που χάνουν ή φεύγει και να ενσωματώσουν τις απώλειες στην ζωή τους.

Πληροφορίες: Για την συμμετοχή στην ομιλία- σεμινάριο χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή στέλνοντας email στο neosgon@gmail.com γράφοντας τον τίτλο της εκδήλωσης (πχ. Μεγαλώνοντας παιδιά γεμάτα αυτοεκτίμηση)  και τα στοιχεία σας μέχρι και 2 μέρες πριν από την εκάστοτε ομιλία.

Δυστυχώς τα μικρά μας ψαράκια δε γίνεται να παρευρεθούν όσο κι αν το θέλουμε! Η σημαντική γνώση που θα λάβετε, απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση! Άλλωστε, όλο αυτό γίνεται για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και κατ επέκταση, τα παιδιά μας.

Ημέρα: Παρασκευή

Ώρα: 17:30-19:00μμ

Τόπος: Ιχθείς Babyswimming Aqua Club, Μιαούλη 18, Καλαμαριά

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ για κάθε ομιλία- σεμινάριο ή 35 ευρώ (5 ευρώ η μονάδα) και για τις 7 ομιλίες.

Συμμετοχές: Minimun 8 άτομα  & Μaximum 30 άτομα

© Copyright - Ομάδα Κολύμβησης Ιχθύς - Baby Swimming Thessaloniki - H βρεφική κολύμβηση στη Θεσσαλονίκη! Εξειδικευμένα κολυμβητικά προγράμματα baby swimming, aqua yoga για εγκύους, ακαδημίες κολύμβησης για παιδιά, προαγωνιστική κολύμβηση και προγράμματα κολύμβησης για ενήλικες όπως aqua functional, aqua zumba και aqua aerobic!