Κολυμβητές απο Κούνια!

Ελάχιστα διαδεδομένη στην Ελλάδα η βρεφική κολύμβηση μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στο μωρό σας, και μάλιστα σημαντικά. Μαθαίνοντας το παιδί σας να κολυμπά και να κάνει βουτιές από μωρό, δεν του δίνετε απλώς την ευκαιρία να εξοικειωθεί από νωρίς με το νερό, αλλά το βοηθάτε να γυμναστεί, να δυναμώσει τον οργανισμό του και να γίνει πιο κοινωνικό και ανεξάρτητο. Μήπως, λοιπόν, τώρα που φτάνει το καλοκαίρι είναι μια ευκαιρία για εσάς και το μωρό σας να ξεκινήσετε μαθήματα βρεφικής κολύμβησης;

Το μάθημα αρχίζει

Πριν το πρώτο “βάπτισμα” στην πισίνα, ο προπονητής κάνει ορισμένα απαραίτητα θεωρητικά μαθήματα στους γονείς. Μέσα στο νερό, γονεία και μωρά κάνουμ μαθήματα, διάρκειας μισής ώρας κάθε φορά, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του προπονητή. Η εκμάθηση γίνεται με πολύ ευχάριστο τρόπο, με τη μορφή παιχνιδιού, ώστε κανένας να μη νιώθει πίεση.

Γεννημένοι κολυμβητές

Τα βρέφη μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι και τα τρία τους χρόνια. Αρχικά, χρειάζονται λίγο χρόνο μέχρι να εξοικειωθούν με τη καινούρια εμπειρία. Ωστόσο, σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά, τα νεογέννητα μπορούν να μπουν στο νερό πιο εύκολα, επειδή μόλις πριν από λίγους μήνες βρίσκονταν στο υγρό περιβάλλον της μήτρας. Γι’ αυτόν το λόγο, κάνουν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις μέσα στο νερό και όταν κάνουν βουτιές, κρατούν την αναπνοή τους, χωρίς να πνίγονται. Με τη βοήθεια του προπονητή, μπορούν να μάθουν να κολυμπούν χωρίς βοήθεια από την ηλικία των 16 μηνών.

Συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη

Η ευεργετική δράση του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή. Στα μωρά ενισχύει το αμυντικό τους σύστημα, που δεν εχει αναπτυχθεί πλήρως, και βοηθά πολύ στην κινητική, μυϊκή και ψυχική τους ανάπτυξη. Η σύσταση του νερού, η άνωση, η αντίσταση που ασκεί στο σώμα, τους προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον και την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους από πολύ νωρίς. Μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους, να αλλάζουν στάσεις και θέσεις. Επιπλέον, το νερό τα χαλαρώνει, επειδή ρυθμίζει το μυϊκό τους τόνο και κοιμούνται πιο ήρεμα. Με βάση διεθνείς επιστημονικές μελέτες, τα μωρά που κολυμπούν, όταν μεγαλώσουν, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και γίνονται πιο κοινωνικά και ανεξάρτητα. Επίσης, μαθαίνοντας να ασκούνται από μικρά, συνήθως συνεχίζουν και στην υπόλοιπη ζωή τους. Όμως, ωφελούνται και οι γονείς, επειδή αναπτύσσουν ισχυρότερους συναισθηματικούς δεσμούς με τα μωρά τους.

Πριν ξεκινήσετε, σιγουρευτείτε ότι:

α. Ο προπονητής είναι εξειδικευμένος, τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας και θα σας διδάξει μαθήματα ναυαγοσωστικής.
β. Η πισίνα έχει βάθος 1,40-1,50 μ. και κατά προτίμηση είναι κλειστή για να έχετε τη δυνατότητα να συνεχίσετε το πρόγραμμα και το χειμώνα.
γ. Η πισίνα είναι θερμαινόμενη με σταθερή θερμοκρασία.
δ. Το νερό ανανεώνεται πολύ συχνά και καθαρίζεται σχολαστικά (κατά προτίμηση με όζον αντί για χλώριο, που ενδέχεται να προκαλέσει δερματικά ή αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά).
ε. Τα αποδυτήρια διατηρούνται καθαρά και το χειμώνα θερμαίνονται.

Τι λένε οι γονείς

“Αν κάνω κι άλλο παιδί, σίγουρα θα το γράψω σε πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης. Είμαι ενθουσιασμένη. Το μωρό μου είναι συνέχεια χαρούμενο κι εγώ ανυπομονώ να πηγαίνουμε στα μαθήματα”, σχολιάζει η κ. Γεωργία Δημουλέα, μητέρα του μικρού Ανδρέα και συνεχίζει “Ξεκινήσαμε μαθήματα βρεφικής κολύμβησης τον περασμένο Νοέμβρη, όταν το μωρό ήταν μόλις 6 μηνών. Σήμερα είναι 22 μηνών και σίγουρα θα συνεχίσουμε για αρκετό καιρό ακόμα. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ζούμε κάποιες στιγμές μόνο για εμάς, καθώς νιώθω τύψεις επειδή δεν του αφιερώνω όσο χρόνο επιθυμώ. Όταν το είδα για πρώτη φορά να κάνει βουτιά στην πισίνα δεν μπορώ να σας περιγράψω τι έκπληξη και ικανοποίηση ένιωσα. Συγκρίνω το παιδί μου με άλλα, αντίστοιχης ηλικίας, που δεν κολυμπούν, και διαπιστώνω ότι είναι λιγότερο νευρικό, περισσότερο κοινωνικό και χαρούμενο. Αρκεί να σας πω ότι μετά το μάθημα ο Ανδρέας χαλαρώνει τόσο πολύ, που δεν ξυπνάει το βράδυ με αποτέλεσμα να ευχαριστιέμαι κι εγώ ύπνο. Με τις ασκήσεις και το παιχνίδι μέσα στον νερό, γυμνάζσεται, εκτονώνεται, διασκεδάζει, μαθαίνει να μοιράζεται και να διεκδικεί πράγματα. Επίσης, έχω παρατηρήσει ότι αρρωσταίνει λιγότερο από άλλα παιδάκια που δεν κάνουν βρεφική κολύμβηση”

Τι λέει η παιδίατρος

Σύμφωνα με την κ. Λωρέττα Θωμαϊδου, παιδίατρο-αναπτυξιολόγο, το κολύμπι βοηθά ψυχικά και σωματικά το παιδί. Τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα, όταν εξοικειώνεται με το νερό από τη βρεφική ηλικία. Με το κολύμπι γυμνάζεται ολόκληρο το κορμί του χωρίς να καταπονείται και ενισχύεται το ανοσοποιητικό του σύστημα. Παράλληλα, το παιδί “σκληραγωγείται” και ανεξαρτητοποιείται από νωρίς, καθώς από την ασφάλεια της οικογένειας μεταφέρεται σε ένα πιο ανοιχτό κοινωνικό περιβάλλον. Επίσης, κερδίζει και συναισθηματικά, γιατί του δίνεται η ευκαιρία να παίζει, να χαλαρώνει και να δένεται περισσότερο με τους γονείς του. Όμως, θα πρέπει οπωσδήποτε να πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας στις πισίνες, όπως πχ να καθαρίζονται σχολαστικά και ο προπονητής να είναι εξειδικευμένος.