Ώρα για Κολυμβητήριο!!

Ώρα για κολυμβητήριο

Μόλις το μωρό μας κλείσει τους 6 μήνες της ζωής μπορούμε να του αγοράσουμε το πρώτο του μαγιό, όχι μόνο για να αρχίσουμε τις εξορμήσεις στις παραλίες αλλά γιατί ήρθε η ώρα να ξεκινήσει κολυμβητήριο.

Της Ελένης Δασκαλάκη

Με τη συνεργασία του Παιδιάτρου Ευάγγελου Καντάρου και της καθ. Φυσικής Αγωγής Μαργαρίτας Κοντζια
Ο γιός της φιλενάδας μου ειναι 7 μηνών και ήδη απολαμβάνει τις βουτιές και τις απλωτές του στην baby πισίνα του Ολυμπιακού Σταδίου! Σύμφωνα με τη περήφανη μαμά, ο μικρός είναι πιο ήρεμος, κοιμάται καλύτερα τα βράδια και δείχνει με όποιον τρόπο μπορεί πόσο του αρέσει αυτή η καινούρια του δραστηριότητα. Καινούρια βέβαια, όχι όμως και πρωτόγνωρη, αφού η αίσθηση του νερού στο κορμάκι του σαφώς του είναι οικεία ύστερα από 9 μήνες μέσα στο υγρό περιβάλλον της μήτρας. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα μωρά προσαρμόζονται πολύ γρηγορότερα από τα μεγαλύτερα παιδάκια στην πισίνα και χαλαρώνουν μέσα στο νερό.


Ένα ακόμη πλεονέκτημα των λιλιπούτειων κολυμβητών είναι πως διατηρούν ακόμη τα αυθόρμητα αντανακλαστικά για το κολύμπι και την αναπνοή μέσα στο νερό κάτι που στα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζεται να μάθουμε με προσοχή και υπομονή. Έτσι τα μωρά μόλις βρεθούν μέσα στο νερό, αυτόματα “κλείνουν” τις αναπνευστικές οδούς τους και μπορούν να κάνουν βουτιές χωρίς να πίνουν νερό. Εντυπωσιακό είναι ακόμη το γεγονός πως ενστικτωδώς, κάνουν με το σώμα τους τις γνωστές κινήσεις κολύμβησης. Μήπως λοιπόν το κολυμβητήριο είναι μια “έξυπνη” επιλογή, ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαιράκι και θέλουμε να φέρουμε ομαλά και με ασφάλεια τα παιδιά μας σε επαφή με τη θάλασσα;
Πάμε για μακροβούτια!

“Καθε μωρό αντιδρά διαφορετικά στην πρώτη επαφή με το νερό”, εξηγεί η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κα Μαργαρίτα Κοντζιά, “κι αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα και την προσαρμοστικότητα του καθενός στο υγρό στοιχείο. Υπάρχουν μωρά που από την πρώτη επαφή γελούν και χαίρονται και άλλο που κλαίνε και χρειάζονται μερικά μαθήματα μέχρι να εξοικειωθούν. Η περίοδος της εξοικείωσης διαρκεί περίπου 4-5 μαθήματα δεξιοτήτων. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, όλα τα μωρά αγαπούν το νερό και απολαμβάνουν τα μαθήματα κολύμβησης.” Βέβαια, όσο πιο νωρίς ξεκινήσουν, ιδανικά μόλις γίνουν 5 μηνών, τόσο το καλύτερο. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν τα οφέλη από τα αντανακλαστικό κράτημα της αναπνοής και της αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις. Χάρη στην αντανακλαστική κίνηση της επιγλωτείδας δε, όταν ένα μωρό βυθιστεί στο νερό κρατά την ανάσα του και δεν καταπίνει νερό. Αντίστοιχα, οι αντανακλαστικές κινήσεις κολύμβησης αντιστοιχούν στην πρωτογενή κινητική συμπεριφορά των νεογνών. Αυτές οι έμφυτες κινήσεις, αναφέρονται ως ανάμνηση από την ζωή στη μήτρα. Αν καλλιεργηθούν, μπορούν να γίνουν εκούσιες κολυμβητικές κινήσεις από τον 11ο μήνα και στη συνέχεια να οδηγήσουν στην εκμάθηση της κολύμβησης μετά τους 16 μήνες.
Μα κάνουν τα μωρά μακροβούτια; Φαίνεται πως ναι, αφού όπως μας λέει η προπονήτρια, όταν χρονίσουν μπορούν να κολυμπήσουν μερικά δευτερόλεπτα ανάμεσα σε δύο ενήλικες -για ασφάλεια- και γύρω στους 16 μήνες καταφέρνουν για λίγο να κολυμπήσουν αυτόνομα.


Baby swimming pool

Η απορία ήταν μεγάλη και ήθελα να δω με τα μάτια μου τους μικρούς κολυμβητές. Έτσι ακολούθησα τη φιλενάδα μου και το γιο της σε ένα μάθημα. Μέσα σε μια μικρή παιδική πισίνα βάθους περίπου 1,5m μαμάδες και μωρά ακολουθούσαν τιις οδηγίες της προπονήτριας κι έκαναν στα μωρά τους τις ασκήσεις και τα παιχνίδια που τους πρότεινε. Τα κελαρυστά γέλια των μωρών διακόπτονταν μερικά δευτερόλεπτα για να κάνει ο μικρός κολυμβητής το μακροβούτι του κι ύστερα συνέχιζαν σαν να μην είχε συμβεί τίποτε. Όπως μας εξήγησε η προπονήτρια, η πισίνα πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, είναι θερμαινόμενη με σταθερή θερμοκρασία, ώστε να νιώθουν άνετα μωρά και γονείς και καθαρίζεται με όζον.

Η μίσή ώρα του μαθήματος πέρασε χωρίς να το καταλάβω, αφού κυριολεκτικά είχα ξετρελαθεί με όσα έβλεπα και λυπόμουν που έχασα την ευκαιρία να κάνω αντίστοιχα μαθήματα στα παιδιά μου όσο ήταν ακόμη μωρά. Στο δρόμο της επιστροφής ο πιτσιρίκος κοιμόταν αμέρμιμνος στο κάθισμά του και η φίλη μου, μου περιέγραψε πόσο πιο ήρεμος είχε γίνει τις εβδομάδες που κολυμπά.

Τα οφέλη της κολύμβησης

“Η επαφή με το νερό ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών”. επισημαίνει η κα Κοντζιά. “Το νερό, χάρη στα φυσικά χαρακτηριστικά του, όπως η άνωση και η αντίσταση, παρέχει στα βρέφη ένα οικείο περιβάλλον και πολλές ευκαιρίες για αισθητήρια ενεργοποίηση, που δε θα μπορούσαν να έχουν με διαφορετικό τρόπο. Τους δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουν τρόπους να ελέγξουν το σώμα τους, να αλλάξουν στάση και θέση, να παρατηρήσουν τον κόσμο απο διαφορετική οπτική γωνία. Έχει αποδειχθεί πως η επαφή με το νερό υποστηρίζει τη γενικότερη ανάπτυξη των βρεφών επιδρώντας θετικά στην κινητική, μυικά και νευροψυχική ανάπτυξή τους. Τα βρέφη που ακολουθούν αντίστοιχα προγράμματα, μεγαλώνοντας, έχουν μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων, υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και είναι πιο ανεξάρτητα. Χάρη στην κολύμβηση, ο ύπνος τους γίνεται πιο ευχάριστος και ήρεμος, αφού το νερό ρυθμίζει το μυικό τόνο τους και τα χαλαρώνει. Επιπλέον, επειδή τα μαθήματα γίνονται με τη συνεργασία του γονιού, ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ μαμάς- μπαμπά και μωρού και αναπτύσσονται ακόμη πιο έντονα συναισθήματα. Τέλος, συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, το οποίο κοινωνικοποιείται καλύτερα στο πλαίσιο της ομάδας και φυσικά μέσα από αυτές τις ασφαλείς και ευχάριστες δραστηριότητες, τα μωρά διασκεδάζουν. Ας μή ξεχνάμε πως όλη αυτή η διαδικασία, και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία, προάγει τη δια βίου άσκηση γενικότερα και την κολύμβηση ειδικότερα.

Η γνώμη του παιδιάτρου

Ο παιδίατρος κ Ευάγγελος Κάνταρος, απαντά στην απόρία μας για το πόσο ασφαλής είναι η κολύμβηση για τα παιδιά κάθε ηλικίας από βρέφη μέχρι μεγαλύτερα. Υποσυνείδητα το νερό θυμίζει στα μωρά τη ζωή στη μήτρα, τα ηρεμεί και τα χαλαρώνει. Σε αυτό βοηθούν οι ενδορφίνες, ορμόνες που εκκρίνονται στον εγκέφαλο όταν είναι ήρεμα κι έχουν ευεργετική επίδραση στην καθημερινή συμπεριφορά του παιδιού. Πολλοί γονείς, μωρών ή μεγαλύτερων παιδιών ανησυχούν μήπως το χλώριο ή γενικότερα το κολύμπι στην πισίνα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των λιλιπούτειων κολυμβητών. Ωστόσο, αυτή η ανησυχία δεν ευσταθεί. Το κολύμπι είναι απόλυτα ασφαλές, ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες και όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση”.