Άρθρο από τις “Πυγολαμπίδες στο κλουβί”

Τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης είναι μοναδικά!!!

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι με τη βρεφική κολύμβηση ενισχύεται η σωματική διάπλαση των παιδιών, η αναπνευστική τους ικανότητα, η καρδιακή λειτουργία, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η σταση και η θέση του σώματός τους. Ξεπερνούν τους φόβους τους, αποκτούν θάρρος κι αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο αυτόνομα αλλά και πιο κοινωνικά.

Αποτελεί έναν εποικοδομητικό χρόνο μεταξύ του γονέα και του παιδιού και ως γνωστόν, τα παιδιά που γυμνάζονται, αρρωσταίνουν λιγότερο!!!

•    Πολλά παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα βρεφικής κολύμβησης είναι σε θέση να κολυμπούν πριν καν περπατήσουν. Καθώς οι κολυμβητικές ικανότητες βελτιώνονται, θα παρατηρήσετε ταυτόχρονα βελτίωση του συγχρονισμού, αύξηση της δύναμης και της αντοχής τους, όπως και τόνωση του αναπνευστικού τους συστήματος.

•    Όσο νωρίτερα ξεκινήσει το παιδί τη βρεφική κολύμβηση, τόσο γρηγορότερα θα αναπτύξει άμυνες και ικανότητες για την απόλυτη ασφάλειά του μέσα στο νερό.

Οι απαλές και ήρεμες ασκήσεις στο νερό θα χαρίσουν στο παιδί συνεχόμενο και πιο ήρεμο ύπνο. Πράγματι, οι γονείς μας εξομολογούνται ότι τα μωράκια τους κοιμούνται πολύ καλύτερα αλλά και περισσότερο μετά από ένα ολοκληρωμένο μάθημα βρεφικής κολύμβησης.

•    Η κολύμβηση προσφέρει μεγάλη χαρά στις ζωές των νηπίων και των βρεφών. Επίσης, τα παιδιά αποκτούν πιο υγιείς και δυναμικές προσωπικότητες.

•    Τα μαθήματα από μικρή ηλικία βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης αλλά και της ανεξαρτησίας του μελλοντικού ενήλικα. Καθώς οι δυνατότητες ενός παιδιού να κινείται ελεύθερα στο νερό αυξάνονται, αυξάνεται και η αίσθηση ευημερίας στο παιδί.

•    Οι γονείς και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να περάσουν μαζί μια πολύ παραγωγική αλλά και ευχάριστη ώρα, ειδικά σε αυτήν την ηλικία που ελάχιστες δραστηριότητες ενδείκνυνται για το βρέφος. Έτσι αναπτύσσονται ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ γονέα και παιδιού. Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, αυξάνεται η συνοχή τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Συχνά αυτή η δραστηριότητα αποτελεί την πρώτη τους εμπειρία με συνομήλικους. Έτσι μαθαίνουν να συναναστρέφονται και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ ανυπομονούν για την επόμενη συνάντηση. Οι κοινωνικές δεξιότητες αυξάνονται κατα μεγάλο ποσοστό, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν συμμετέχουν σε παρόμοιες δραστηριότητες. Τα παιδιά της βρεφικής κολύμβησης είναι πιο κοινωνικά!

•    Οι γονείς έχουν και οι ίδιοι την ευκαιρία να συναναστραφούν με άλλους γονείς και κατ’ επέκταση, να γνωρίσουν ανθρώπους με παρόμοιες αντιλήψεις και κοινά ενδιαφέροντα. Ετσι κοινωνικοποιούνται περισσότερο όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς.

•    Τα μαθήματα κολύμβησης από μικρή ηλικία θέτουν γερά θεμέλια για μια ζωή κατά την οποία ο ενήλικας θα μπορεί να συμμετέχει αλλά και να χαίρεται μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων αθλημάτων, μέσα και έξω από το νερό.

 

Baby Swimming Ιχθείς

Στους Ιχθείς baby swimming, υπεύθυνος προγράμματος είναι ο Νικόλας Χατζηγιακουμής, ένας από τους ελάχιστους και πιο έμπειρους εκπαιδευτές βρεφικής κολύμβησης στην Ελλάδα. Είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με κύρια ειδικότητα την κολύμβηση και κάτοχος δύο διπλωμάτων βρεφικής κολύμβησης από τον Επίσημο Αυστραλιανό εκπαιδευτικό όμιλο baby swimming (AUSTSWIM). Εργάστηκε επί σειρά ετών ως προπονητής και στη συνέχεια ως υπεύθυνος στο σύλλογο Υδρία, τον πρώτο και πιο εξειδικευμένο σύλλογο βρεφικής κολύμβησης στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία και εκπαίδευση της Μαργαρίτας Κοτζιά, σε 3 κολυμβητήρια της Αθήνας (ΟΑΚΑ, Παλήνη, Άγιοι Ανάργυροι). Η μακρόχρονη εμπειρία του ως οικογενειακός γυμναστής, με πελάτες εξέχουσες προσωπικότητες της Αθήνας, αποτελεί μια ακόμη πτυχή της πολύπλευρης εργασιακής του προϋπηρεσίας.

Επιπρόσθετα, κατέχει διεθνές πτυχίο ναυαγωσωστικής, πρώτων βοηθειών και καταδύσεων, δίπλωμα προπονητή θαλάσσιου σκι, ενώ ταυτόχρονα έχει παρακολουθήσει μια σειρά σεμιναρίων βρεφικής κολύμβησης και διαπαιδαγώγησης νηπίων.

Το πάθος του για τον αθλητισμό, αλλά κυρίως η αγάπη του για τα παιδιά, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που τον οδήγησαν στην απόφαση να γίνει πρώτα παιδαγωγός και στη συνέχεια, να αφιερώσει τη ζωή του στη βρεφική κολύμβηση, φέρνοντας και στη Θεσσαλονίκη το πιο οργανωμένο πρόγραμμα baby swimming.

Πηγή:

Πυγολαμπίδες στο κλουβί