Κολύμβηση για μωρά και νήπια

Κολύμβηση για μωρά και νήπια

κολύμβηση για μωρά από τους Ιχθείς Aqua Club - Baby Swimming Thessaloniki Βρεφική ΚολύμβησηΤα τελευταία χρόνια τα μαθήματα βρεφικής και νηπιακής κολύμβησης, ή αλλιώς baby swimming, κολύμβηση για μωρά, έχουν κατακτήσει μικρούς και μεγάλους, καθέναν για τους δικούς του λόγους. Κι αν θέλετε να γνωρίζετε την απαρχή αυτής της δραστηριότητας, εμείς θα σας πούμε ότι το baby swimming ξεκίνησε από τη Γερμανία το 1970 και βασίζεται στη φιλοσοφία ότι το κολύμπι στο ζεστό νερό είναι οικείο στα μικρά παιδιά, καθώς μοιάζει με την κατάσταση που βιώνει το έμβρυο μέσα στο «υδάτινο περιβάλλον» της μητρικής κοιλιάς.

Αν μέχρι τώρα δεν έτυχε να ακούσετε γι’ αυτή τη δραστηριότητα ίσως να σας φαίνεται περίεργο πώς ένα μωρό μπορεί αφενός να ανταποκριθεί στα μαθήματα αφετέρου να αποκομίσει κάποιο όφελος από αυτά. Σ’ αυτό το σημείο είναι βασικό να πούμε ότι τα μαθήματα της βρεφικής κολύμβησης παραδίδονται από εξειδικευμένους δασκάλους κολύμβησης σε μωρά από 6 μηνών μέχρι παιδιά 4 ετών. Από την ηλικία των τεσσάρων και πάνω συνεχίζουν σε άλλη, μεγαλύτερη πισίνα, αφού τα μωρά κολυμπούν σε πισίνα μικρών διαστάσεων.

Εμείς, αφουγκραζόμενοι την αγωνία σας και τις απορίες σας, επικοινωνήσαμε με εκπαιδευτές που παραδίδουν μαθήματα σε βρέφη και νήπια. Τους ρωτήσαμε πρώτα απ’ όλα πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι για ένα μωρό 6 μηνών να πέσει στην πισίνα και να κάνει την πρώτη του βουτιά, κρατώντας μάλιστα την αναπνοή του. Μας εξήγησαν λοιπόν ότι όσο πιο μωρά τόσο πιο εύκολα θα εξοικειωθούν με το νερό, από το οποίο ούτως ή άλλως έχουν ακόμη την ανάμνηση από την περίοδο της κύησης.

κολύμβηση για μωρά από τους Ιχθείς Aqua Club - Baby Swimming ThessalonikiΕπομένως, το να κρατήσουν την αναπνοή τους για να κάνουν μακροβούτια μέσα στο νερό είναι μια αντίδραση που γίνεται ενστικτωδώς, τουλάχιστον μέχρι τον 6ο μήνα. Μάλιστα, μας είπαν πως υπάρχουν παιδάκια που έμαθαν να κολυμπούν πριν ακόμη περπατήσουν. Έπειτα, όλη η διαδικασία της εκμάθησης γίνεται μέσα σε ατμόσφαιρα παιχνιδιού, με τη μητέρα ή τον πατέρα να συμμετέχει ενεργά, αφού είναι μαζί με το μωρό στην πισίνα, και στην ουσία αυτός είναι που εκτελεί τις οδηγίες του δασκάλου, κατευθύνοντας και το μωρό.

Οφέλη του μωρού από την κολύμβηση

• Στα χέρια της μητέρας ή του πατέρα το μωρό έρχεται σε επαφή με το πιο αναζωογονητικό στοιχείο της φύσης. Εξοικειώνεται μαζί του, αποκτά δεξιότητες και δέχεται όλη την ηρεμιστική του επίδραση. Αυτό αποδεικνύεται έπειτα στον ήρεμο ύπνο του, τα τακτά ωράρια φαγητού και τη χαρούμενη διάθεσή του.
• Οξύνονται οι αντιληπτικές και κινητικές ικανότητες του παιδιού, αποκτά αυτοσυγκέντρωση, θάρρος, αυτοπεποίθηση, κοινωνικότητα.
• Μέσα από το παιχνίδι και τη χαλαρή διάθεση του εκπαιδευτή παίρνει τα πρώτα δείγματα εκπαιδευτικής αγωγής. Μαθαίνει να ακούει και να εκτελεί χωρίς πίεση.
• Γονείς και παιδιά συσφίγγουν τη σχέση τους, παίζουν, γελούν και μαθαίνουν μέσα στο νερό.
• Μέσα από τα προγράμματα αυτά βάζετε τις βάσεις για τη μετέπειτα καλή ψυχοσωματική υγεία του παιδιού σας.

Βρεφική ΚολύμβησηΟι ειδικοί πάντως τονίζουν προς τους γονείς ότι δεν πρέπει να αποδίδουν στα μαθήματα κολύμβηση για μωρά ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να συγκρίνουν τις επιδόσεις των παιδιών τους με των άλλων παιδιών που παρακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό εκμάθησης και δεν πρέπει να καταπιέζεται. Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι οι γονείς να έχουν υπομονή, κέφι και ενδιαφέρον γι’ αυτή τη δραστηριότητα και να τη συνεχίσουν (άλλωστε από αυτούς εξαρτάται). Τα αποτελέσματα που κάθε μικρούλης ή μικρούλα σύντομα θα δώσει, σίγουρα θα κάνουν τους γονείς υπερήφανους.

Τι πρέπει να προσέξετε

• Ρωτήστε και ενημερωθείτε πολύ προσεκτικά για την πισίνα που θα πάτε το παιδί σας. Μάθετε για το σύστημα καθαρισμού της (φίλτρα καθαρισμού ή ιονισμός όλο το 24ωρο). Ρωτήστε για τον αριθμό των μωρών-νηπίων που δέχεται. Προτιμήστε πισίνες για κολύμβηση για μωρά με πολλά προγράμματα και μικρό αριθμό παιδιών σε κάθε πρόγραμμα. Ει δυνατόν, προτιμήστε πισίνες που δεν χρησιμοποιούνται επίσης από ενήλικες, καθώς ο κίνδυνος μολύνσεων (αυτιά, ρινική κοιλότητα) πάντα υπάρχει.
• Ποτέ δεν θα αφήσετε το μωρό μόνο του. Ακόμη κι αν σας βεβαιώσουν ότι μέχρι τον έκτο μήνα αντανακλαστικά θα κλείσει το λάρυγγά του μόλις βρεθεί κάτω από το νερό, δεν έχετε λόγο να είστε τόσο σίγουροι και ανέμελοι. Εξάλλου, γι’ αυτό βρίσκετε εκεί μαζί του. Για να το προστατεύετε.
• Σκουπίστε το μικρό σας πολύ καλά μόλις βγει από το νερό. Ντύστε το γρήγορα και δώστε του ένα ζεστό ρόφημα (αποφύγετε τα κρύα αναψυκτικά ή το κρύο νερό) για να επανέλθει η θερμοκρασία του στο φυσιολογικό.