Κοίτα ποιος κολυμπάει… κολυμβητήριο για μωρά!

Κοίτα ποιος κολυμπάει…στο κολυμβητήριο για μωρά! Τα νήπια στο (υγρό) στοιχείο τους

Για να γίνει ένα μακροβούτι στο κολυμβητήριο για μωρά χρειάζεται μια καλή ανάσα και δύο αγκαλιές: της δασκάλας και της μαμάς ή του μπαμπά. Η ηλικίας 12 μηνών Κωνσταντίνα, πάντως, δείχνει να τα καταφέρνει μια χαρά και μόνη της!

BABYBLOOM

Κολυμβητές από έξι μηνών ως τρεισήμισι ετών φορούν εντυπωσιακές πάνες-μαγιό, προπονητές δίνουν παραγγέλματα όπως «βαρκούλα» και «δελφινάκια», και ενθουσιώδεις γονείς μπαινοβγαίνουν στο κολυμβητήριο για μωρά! Είναι όλοι τους πρωταγωνιστές του «baby swimming», το οποίο πλέον διδάσκεται σε εκατοντάδες μωρά στη χώρα μας.

Της Ελένης Ξενάκη

Φωτογραφίες: Les Meyers

Άρθρο από το ΒΗΜΑGAZINO

Το Baby Swimming είναι χαρά όχι μόνο για τα βρέφη και τα νήπια αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι επίσης βρίσκουν ευκαιρία για ψυχολογική και σωματική εκτόνωση και κοινωνικοποίηση. Οι μαμάδες βρίσκονται μέσα στην πισίνα, ενώ οι μπαμπάδες παρακολουθούν από το τζάμι.

Η Κωνσταντίνα καταδύεται και χαρίζει ένα «υποθαλάσσιο» χαμόγελο στο φακό. Η γιαγιά της καμαρώνει, η νταντά την περιμένει με την πετσέτα στο χέρι, η μαμά θα βουτήξει μαζί της την επόμενη φορά… Η Κωνσταντίνα είναι μόλις 12 μηνών! Έμαθε να κολυμπάει προτού καλά καλά περπατήσει. Το πρώτο της μάθημα το έκανε όταν ήταν οκτώ μηνών, τον περασμένο χειμώνα, στην αγκαλιά της μαμάς της. Τώρα αφήνει πρόθυμα τις αγκαλιές και κάνει το «μακροβούτι» που κόβει την ανάσα στους μη μυημένους, μένοντας για ένα δύο δευτερόλεπτα κάτω από το νερό. Και αμέσως μετά η ανάδυση και το γέλιο που αντηχεί! Η γιαγιά της την επιβραβεύει. «Δεν φοβήθηκα στιγμή για την εγγονή μου» λέει με υπερηφάνεια.

Στην ίδια πισίνα ο Θοδωρής και ο Γιάννης, ενός έτους περίπου ο καθένας, ο 19 μηνών Γιώργος και ο δίχρονος Παύλος –ο «παλιός» της παρέας- κάνουν υποβρύχια περάσματα από την αγκαλιά των μαμάδων σε εκείνη της δασκάλας τους. Η Μελίνα, εννέα μηνών, βουτάει σήμερα με τον μπαμπά της. Η μητέρα της, της γνέφει «γεια». «Ο πατέρας της κι εγώ δουλεύουμε όλη την ημέρα. Θέλαμε να βρούμε μια δραστηριότητα που θα κάναμε όλοι μαζί. Το baby swimming είναι ιδανικό επειδή προϋποθέτει και τη σωματική επαφή γονέα-παιδιού». Η πισίνα του κολυμβητηρίου γίνεται το «καθαρτήριο» των  εργαζομένων και πολυάσχολων γονιών. Έπειτα από μια ημέρα με baby swimming, μια μητέρα μπορεί να πει όχι μόνο ότι «σήμερα έκανα κάτι ωφέλιμο για το παιδί μου», αλλά και ότι «σήμερα έκανα κάτι ωφέλιμο με το παιδί μου».

«Το νερό, ένα οικείο προς τα βρέφη περιβάλλον, ενεργοποιεί τις αισθήσεις και τους παρέχει μια πολύ καλή ευκαιρία να ανακαλύψουν ότι μπορούν να διαχειριστούν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις τους. Μέσα στο νερό εκτελούν αυθόρμητες και αυτόνομες κινήσεις, κάτι που σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατον» λέει η πρωταθλήτρια κολύμβησης Μαργαρίτα Κοντζιά.

Το baby swimming έγινε μόδα. Και όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τάσεις, ξεκίνησε και αυτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν τη δεκαετία του 1960 που οι Αμερικανοί «πέταξαν» τα μωρά τους στις πισίνες και άρχισαν να γράφουν εκατοντάδες μελέτες για τη συμπεριφορά τους στο νερό. Τα βιβλία μάλιστα της «γκουρού» του baby swimming, Βιρτζίνια Χάντ Νιούμαν, πωλούν ακόμη και σήμερα δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα. Όχι τυχαία καθώς η εκμάθηση κολύμβησης σε τέτοιες ηλικίες έχει όλα όσα θέλει από μία «εξωσπιτική» δραστηριότητα ένα γονιός. Αναψυχή –τηρουμένων των κανόνων ασφαλές περιβάλλον, κοινωνική επαφή, σωματική άσκηση και εξοικείωση με το υγρό στοιχείο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Ελλάδα η κολυμβητική παιδεία είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με… την ακτογραμμή της. Ένας μάλιστα ιστιοπλόος πηγαινοφέρνει το δίχρονο γιο του στο κολυμβητήριο ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο. Όπως τονίζει, «ένα νήπιο εξοικειωμένο με το νερό έχει μικρότερες πιθανότητες πνιγμού». Σε καμία περίπτωση όμως το παιδί δεν πρέπει να κολυμπάει χωρίς την επιτήρηση των γονιών του, συμπληρώνουν οι παιδίατροι.

Ποιους άλλους λόγους έχει κανείς

για να στείλει ή, καλύτερα, για να πάει μαζί με το βλαστάρι του σε μαθήματα baby swimming, εκτός από το ότι «κοιμάται και τρώει καλύτερα» κατά τα λεγόμενα μιας παρατηρητικής μαμάς. Τα προγράμματα αυτά βοηθούν  τη γενικότερη ανάπτυξη των παιδιών και επιδρούν θετικά στην κινητική, μυϊκή και νευροψυχική τους ανάπτυξη, ενώ τα παιδιά που ασχολούνται με την εκμάθηση κολύμβησης από πολύ μικρά αποκτούν προσαρμοστικότητα στα ερεθίσματα, θάρρος και υψηλό βαθμό αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας. Επίσης, ο τρόπος εκμάθησης, αρχικά με τους γονείς και πάντα με άλλα παιδάκια στην πισίνα ενδυναμώνει την προσωπικότητά τους –ορισμένοι συμπληρώνουν και την ευφυΐα τους-  και τονώνει την κοινωνικότητά τους. «Προτείνουμε σε γονείς, των οποίων τα παιδιά δυσκολεύονται κοινωνικά ή είναι μοναχοπαίδια ή λόγω  διαζυγίου ή θανάτου βιώνουν την απουσία ενός γονιού, να τα εντάξουν σε κάποιες δραστηριότητες» λέει η παιδοψυχίατρος Πόπη Δετοράκη.

Ναι, αλλά είναι καθαρή η πισίνα;

Και αν κολλήσει μύκητες; Μήπως θα αρρωσταίνει ευκολότερα; Και το κυριότερο: αν πνιγεί; Αυτές είναι οι συχνότερες ανησυχίες των μαμάδων. Ο πνιγμός είναι ότι φοβάται περισσότερο ένα ενήλικας. Τα βρέφη στην ηλικία των έξι μηνών εκτελούν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις και ενστικτώδες κράτημα της αναπνοής. Λόγω της αντανακλαστικής κίνησης της επιγλωττίδας μπορούν να κρατήσουν την ανάσα τους κάτω από το νερό χωρίς να γίνει κατάποση. Αυτές οι ενστικτώδεις κινήσεις, μέσω των κατάλληλων ερεθισμάτων και της σωστής καθοδήγησης, μπορούν να οδηγήσουν στην εκμάθηση αυτόνομης κολύμβησης από την ηλικία 16 μηνών. Βεβαίως δεν είναι ποτέ αργά για τα παιδιά να ξεκινήσουν, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.

Τι πρέπει να προσέξει όμως ένας γονιός

ώστε να εισπράξει μόνο τα οφέλη της δραστηριότητας; Την καθαρότητα του νερού, η οποία πρέπει να πιστοποιείται από συχνούς εργαστηριακούς ελέγχους. Ο καθαρισμός με όζον θεωρείται φιλικότερος προς τα παιδιά. Να προσέξει επίσης τις συνθήκες ασφαλείας μέσα στην πισίνα (σωστικά μέσα κλπ), την επιστημονική εξειδίκευση του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας (γιατροί, ναυαγοσώστες). Και φυσικά να τηρεί την κλισέ πλέον οδηγία προς κολυμβητές κάθε ηλικίας. Να έχει περάσει τουλάχιστον ένα τρίωρο από το γεύμα.

Ρίχνουμε μια τελευταία ματιά στους τζούνιορ κολυμβητές. Μέσα από δείγματα απλωτής και κρόουλ ικανοποιούν τη δική τους ανάγκη για χαρά και αρκετά από τα όνειρα των γονιών τους.

«Άραγε λες το παιδί μου να έχει ταλέντο στην κολύμβηση;» πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται καθώς συμπληρώνω μια αίτηση. Και παρ’όλο που η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία είναι σαφέστατη όταν λέει ότι «τα βρεφικά προγράμματα κινητικής αγωγής στο νερό παρέχουν αναψυχή αλλά δεν έχουν ως σκοπό να διδάξουν τα παιδιά πώς να γίνουν ολοκληρωμένοι κολυμβητές», μέσα μου ξέρω πως γεννιούνται οι πρωταθλητές: με λίγο ταλέντο και πολλή θέληση (γονέων).

*Σύμφωνα με έρευνα στη Φινλανδία – οι σκανδιναβικές χώρες θεωρούνται πρωτοπόρες στο baby swimming- τα βρέφη που κάνουν μαθήματα κολύμβησης αργούν να μπουσουλίσουν, αλλά περπατούν νωρίτερα από τα υπόλοιπα μωρά*

*Καθώς δεν υπάρχει εγγενής φόβος για το νερό, τα νήπια που κάνουν baby swimming διατηρούν στο υποσυνείδητό τους την εξίσωση: νερό=χαρά. Την αίσθηση ασφάλειας εγγυάται η παρουσία της μαμάς και της δασκάλας.*

*Η συναναστροφή μεταξύ των νηπίων κολυμβητών είναι ένα από τα οφέλη του baby swimming. *

*Μέσα από την αγκαλιά της μητέρας του αυτό το μωρό εξοικειώνεται απόλυτα με το υδάτινο στοιχείο.*